Mit érdemes tudni a mediterrán étrendről?

Mit érdemes tudni a mediterrán étrendről?

Mivel vitaminokban, ásványi anyagokban és rostban gazdag étrendről beszélünk nagyban hozzájárul egészségünk megőrzéséhez. Csökenti az ún. oxidatív stressz káros hatásait, csökkenti a gyulladásos folyamatokat. Kutatások szerint, akik ezt az étrendet követik javul a kognitív funkciói.  A szív-és érrendszeri megbetegedésekben is jótékony hatással bír, számos kutatás kimutatta, hogy jótékonyan befolyásolja a vérnyomást, a koleszterint, a cukorbetegséget, a gyulladásos markerek szintjét. Az étrend növényi szterinekben gazdag, megtalálhatók kis mennyiségben gyümölcsökben, zöldségekben, diófélékben, magokban, hüvelyesekben, növényi olajokban és egyéb növényi forrásokban megtalálhatóak. pozitív tulajdonságuk, hogy hasonló a felépítésük a koleszterinhez, a bélben a a szterinek a koleszterinnel oldhatatlan komplexet képeznek és széklettel ürülnek, ezáltal kevesebb koleszterin szívódik fel. A szervezetben élettani körülmények között szabad gyökök keletkeznek. Semlegesítésükre többszintű védelmi mechanizmust hozott létre a természet. Ennek részét képezik az étrendi antioxidánsok is, mint az E-, C-, A-vitamin, béta-karotin, flavonoidok, nem flavonoid fenolok. Az étrendi antioxidánsok egymás hatását erősítik. Hatásuk éppen ezért legjobban természetes formában való fogyasztáskor érvényesül. Zöldségek, gyümölcsök, fűszernövények rendszeres, megfelelő mennyiségben történő fogyasztásakor. Mivel a mediterrán étrend támogatja a halfogyasztást, a halakban található egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavak védenek az érelmeszesedéssel szemben.


A mediterrán étrend alapelvei:


*sok friss zöldség és gyümölcs fogyasztása, növényi eredetű nyersanyagban gazdag


*legfőbb zsiradék az olíva olaj


*zsíros, vörös húsok fogyasztásának korlátozása


*rendszeres halfogyasztás


*finomított, feldolgozott élelmiszerek és cukros ételek fogyasztásának csökkentése


*a sózás korlátozása helyette a fűszernövények előnybe helyezése


* a hüvelyesek, olajos magvak és a teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztása